Principalul combustibil de la mijlocul secolului XX până în prezent a fost gazul natural, produsele petroliere și cărbunele. Aceste tipuri de combustibil sunt clasificate ca fosile și sunt, de asemenea, extrase din intestinele pământului.
De ce acești combustibili au devenit atât de populari? Acest lucru s-a datorat rezervelor mari ale acestor minerale și creșterii producției lor. La rândul său, acest lucru a dus la o scădere a prețurilor. Prețul scăzut și lipsa alternativelor au contribuit la prevalența acestor combustibili.
La sfârșitul secolului XX, omenirea s-a confruntat cu problema creșterii gazelor cu efect de seră în atmosferă, acesta a fost cauzat de arderea unor cantități uriașe de combustibili fosili (gaze, cărbune și produse petroliere). În 1997 a fost semnat „Protocolul de la Kyoto”, acest tratat a fost ratificat de 191 de țări. Toate statele care au semnat-o au convenit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
Nu toate țările au semnat-o, de exemplu, astfel de țări industrializate precum SUA, Canada, China, India, etc. nu au aderat la acest acord sau nu îndeplinesc condițiile acestuia.
Datorită cantității mari de substanțe nocive din timpul combustiei, majoritatea țărilor civilizate au început să abandoneze cărbunele și au trecut la gaze. La urma urmei, este cel mai puțin dăunător dintre toți combustibilii fosili.
De aceea, o creștere a consumului de gaze naturale și o scădere a rezervelor proiectate au dus la o creștere a prețului acestui transportator de energie.
Cum să reduceți costurile de încălzire și, în același timp, să nu poluați mediul? Există două opțiuni:
1. Efectuați măsuri de economisire a energiei. De exemplu, izolați fațada casei Dvs., puneți ferestre din plastic. Acest lucru va reduce pierderile de căldură. De exemplu, dacă utilizați gaz pentru încălzire, instalați un nou cazan economic. Datorită acestui fapt, veți reduce consumul de gaz și veți economisi în servicii comunale. Dar acest lucru nu va rezolva în special problema poluării mediului, desigur, reducerea gazului ars în cazan va reduce ușor emisiile de gaze cu efect de seră, dar nu în mod semnificativ.
2. În al doilea rând, cel mai optim este să combinați măsurile de economisire a energiei și să treceți la surse alternative de energie (regenerabile). Acest lucru nu va reduce numai pierderea de căldură, dar nu va avea un impact negativ asupra mediului.
În țările în care există multe păduri și o industrie dezvoltată pentru prelucrarea lemnului, cea mai bună opțiune este biocombustibilul, de exemplu, brichetele combustibile. Pentru producerea lor se folosesc deșeuri de prelucrare a lemnului: rumeguș, așchii de lemn, talaș. În țările cu agricultură dezvoltată pentru aceasta vor fi potrivite paie și coajă. Tehnologia de producție constă în presarea acestor deșeuri la o temperatură ridicată. În funcție de caracteristicile lor, acestea nu sunt mai rele, și uneori chiar mai bune decât lemnul de foc (în funcție de tipul de lemn).
Brichetele sunt utilizate pentru arderea în șeminee, sobe sau în cazanele speciale cu combustibil solid. Cea mai bună opțiune pentru încălzirea unei case este un cazan. În ceea ce privește funcționalitatea, aproape că nu diferă de gaz, doar brichete sunt utilizate în loc de gaz ca combustibil.
În țările calde puteți utiliza energie solară pentru a genera energie electrică folosind panouri solare. Într-o zonă în care vânturile suflă constant (litoral, stepa) are sens să folosiți generatoare eoliene pentru a genera energie electrică.